Vier. Vier kinderen heeft ze op de wereld gezet. Twee jongens, twee meisjes. Vier heel verschillende kinderen. Dat viel al op toen ze allemaal nog thuis woonden. Ze waren best aardig voor elkaar. Maar dat was het dan ook wel, en dat was eigenlijk misschien ook nog wel een beetje geromantiseerd zo door de jaren heen.

Ze kwamen alle vier wel bij haar. De één wat vaker dan de ander. De één bleef dan ook wat langer dan de ander. Drie waren er getrouwd, twee weer gescheiden, en met elkaar waren er zeven kleinkinderen geboren.

Ze kon zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst alle vier tegelijk bij haar waren geweest. Misschien was het wel toen in de dagen na het overlijden van haar man, zestien jaar geleden.

Ruzie was er niet hoor, absoluut niet. ‘Zo’n familie’ waren ze nou ook weer niet.

Ze was wel nieuwsgierig, maar ook bezorgd, hoe het dan straks zou komen wanneer ze er niet meer was en er toch wat geregeld moest worden. Daarom vond ze het fijn om alvast wat door te spreken en op te schrijven. In de hoop dat dat wat ‘discussie’ zou kunnen voorkomen.

In de dagen na haar dood werd er toch nog heel wat gediscussieerd. Soms op het randje. Het werd ‘makkelijker’ na het voorstel om alleen met de vier kinderen te praten. Dus zonder de (nieuwe) partners en de kleinkinderen.

Haar wensen en ideeën hebben we uitgevoerd. Ieder kon daar op zijn of haar eigen manier in meegaan. De dagen voor haar afscheid werden ook maar gelijk benut om de woning te ontruimen, wel zo praktisch…

Zo kwam het dat de dag van haar afscheid ook de dag werd waarop de woningbouw haar sleutel terugkreeg. En het werd ook (vermoedelijk) de laatste dag waarop ze alle vier op hetzelfde moment in dezelfde ruimte waren. Zo’n familie is het.

Nathalie de Vries
Mr. P.J. Troelstraweg 88
8917 CS Leeuwarden
06-29023236
nathalie@TIJDuitvaartBegeleiding.nl