Kieskeurig. Geen allemansvriend. Aardig. Sociaal. Serieus.

Zomaar wat kenmerken die het groepje om haar heen te binnen schoot toen ik hen vroeg om haar te omschrijven.

In het middelpunt van de belangstelling staan had niet bij haar gepast. Het was geen vrouw die haar eigen verjaardag vierde. Het was geen vrouw die een groot trouwfeest had gegeven. Het was geen vrouw die op Facebook berichtjes plaatste met ‘wat ze nu allemaal
weer gedaan had’. Dus om nu dan wel te kiezen voor een afscheid met allemaal mensen die haar wel kenden, maar niet echt kenden, dat paste niet.

Een onderwerp was het nooit geweest, haar afscheid. Manlief meende zich te herinneren dat ze ooit had gezegd ‘niet te veel gedoe’. Maar wat ze daar nou precies mee bedoeld had, wist hij eigenlijk niet.

We raakten in gesprek. Manlief, zoonlief, dochterlief en ik. Wie zouden er bij ‘moeten’ zijn? Wanneer we denken los van alle uitvaarten die we ooit gezien hebben, wanneer we niet denken dat ‘iets nu eenmaal zo hoort’. Wat zou dan passen? Wat zou kloppen?

Negen mensen, ik op de achtergrond, en zij in hun midden. In haar eigen huiskamer. Dochterlief nam het woord. Manlief draaide haar muziek. Zoonlief speelde gitaar. We brachten haar naar haar laatste rustplaats. Geen rouwauto ‘die de aandacht trekt’. Gewoon, in de eigen stationwagen. Geen bloemen van de bloemist. Gewoon, bloemen uit haar tuin en een bosje van de Lidl, want die haalde ze elke week. Geen kaarten, geen advertentie.

Zo mooi. Zo van haar. Zo eigen.

Nathalie de Vries
Mr. P.J. Troelstraweg 88
8917 CS Leeuwarden
06-29023236
nathalie@TIJDuitvaartBegeleiding.nl